Stres Belirtileri: Vücudunuz ve Davranışınız Üzerindeki Etkileri

Stres Belirtileri: Vücudunuz ve Davranışınız Üzerindeki Etkileri

Stres belirtileri, fark etmeseniz bile sağlığınızı etkiliyor olabilir. Hastalık, rahatsız edici baş ağrısı, sık tekrarlayan uykusuzluk veya işteki verimliliğinizin düşmesi gibi durumlar yaşıyor olabilirsiniz ve stres aslında bunlara sebep olabilir.

Stresin Ortak Etkileri

Stres belirtileri vücudunuzu, düşüncelerinizi, duygularınızı ve davranışlarınızı etkileyebilir. Ortak stres belirtilerini tanıyabilmek onları yönetmenize yardımcı olabilir. Kontrolsüz bırakılan stres, yüksek tansiyon, kalp hastalığı, obezite ve diyabet gibi birçok sağlık sorunlarına katkıda bulunabilir.

Vücudunuzda;                         

Baş ağrısı, kas gerginliği ya da ağrı, göğüs ağrısı, yorgunluk, cinsel dürtülerde değişikliki mide rahatsızlığı, uyku sorunları

Ruh halinizde;    

Kaygı, huzursuzluk, Motivasyon ve odaklanma zorluğu, bunalmış hissetme, sinirlilik veya öfke, üzüntü ve depresyon

Davranışlarınızda;    

Madde / Alkol kötüye kullanımı, yeme düzeninde değişiklikler, kızgınlığın eşlik ettiği patlamalar, sosyal geri çekilme, artan tütün kullanımı, hareketlerde azalma

Stresi Yönetmek için Harekete Geçin

Stres belirtileriniz varsa, stresinizi yönetmek için adımlar atmanın birçok sağlıklı yararı olabilir. 

  • Stres yönetimi stratejilerini keşfedin:
  • Düzenli fiziksel aktivite yapmak
  • Derin nefes alma, meditasyon veya masaj gibi gevşeme tekniklerini uygulamak
  • Mizah anlayışını korumak
  • Aile ve arkadaşlarla vakit geçirmek
  • Kitap okumak veya müzik dinlemek gibi hobiler için zaman ayırmak

Stresinizi yönetmenin aktif yollarını bulmayı hedefleyin:

  • Televizyon izlemek, internette gezinmek veya video oyunları oynamak gibi stresi yönetmenin etkin olmayan yolları rahatlatıcı görünebilir, ancak uzun vadede stresinizi artırabilirler. Kaliteli uyuduğunuzdan, sağlıklı ve dengeli bir yeme düzeniniz olduğundan emin olun. Aşırı tütün  kullanımından, fazla kafeinden, alkolden ve yasadışı maddelerin kullanımından kaçının.

Ne Zaman Yardım İstenmeli

Stresin neden olup olmadığından emin değilseniz veya stresinizi kontrol etmek için adımlar attıysanız ancak semptomlarınız devam ediyorsa, öncelikle aile hekiminize ya da uzman doktorunuza görünün. Sağlık uzmanınız diğer olası fizyolojik nedenleri kontrol etmek isteyebilir. Sonrasında stresinizin kaynaklarını belirlemenize ve yeni başa çıkma yöntemleri öğrenmenize yardımcı olabilecek profesyonel bir psikoterapist görmeyi düşünün.

Ayrıca göğüs ağrınız varsa, özellikle nefes darlığı, çene veya sırt ağrınız, omzunuza ve kolunuza yayılan ağrı, terleme, baş dönmesi veya mide bulantınız varsa hemen acil yardım alın. Bunlar sadece stres semptomları değil, kalp rahatsızlıklarının uyarı işaretleri olabilir.

Uzm. Psikolog Seliyha Elbeyoğlu

MyKlinik.